Bystrica opäť zdolala Trenčín, Zvolen vyhral nad Popradom

03.03.2015 Celý región

Banská Bystrica 3. marca (TASR) - V druhom štvrťfinále play off hokejovej extraligy HC'05 Banská Bystrica opäť zdolal Duklu Trenčín, tentoraz jasne 4:0, a v sérii vedie už 2:0 na zápasy. Pozoruhodné bolo, že Trenčania na ľade 'baranov' nestrelili ani gól a brankár Košarišťan si zapísal druhý shutout za sebou.

Oproti predchádzajúcemu zápasu obe mužstvá viac vsadili na útočnú kartu. Už v 10. sekunde Melichárek ohrozoval Košarišťana v bránke so zjavnými gestami nespokojnosti, keďže sa cítil nedovolene atakovaný. Po buly stihol ešte vystreliť a vyslal jasný signál na trenčiansku ofenzívu. Útoky sa prelievali na obe strany, v 2. min Kytnár netrafil bránku, no nečakane skoro už v 3. min Kadura pohotovo po nahrávke od Ziga prekonal Konráda. V ďalšom priebehu svedčali domácim presilovky, v ktorých si vytvorili veľký tlak a natrvalo sa usadili v tretine súpera. V 17. min Kudrnov bekhend za chrbát Konráda neprepadol, 'barani' však zvládli prvú dvadsaťminútovku výborne a tým najlepším spôsobom sa naštartovali na druhé víťazstvo v play off. Druhú tretinu otvorila v 15. sekunde veľká šanca Šišovského, ďalší gól však padol na druhej strane kurióznym spôsobom. V presilovke čakal na puk Dudáš, od zadného mantinelu sa odrazil v nečakanom uhle kolmo pred Surového, ktorý s chladnou hlavou prekonal v oslabení bezmocného a možno tiež zaskočeného Konráda.

Studená sprcha pre Trenčanov spôsobila, že mohli kapitulovať vzápätí aj viackrát. Handlovský i Zigo svoje príležitostí spálili, v presilovke sa Kafka v 31. min napriahol na príklep v ideálnej pozícii, no ani on gól nepridal. V 32. min po súboji Ziga s Bokrošom povolilo na mantineli plexisklo a jeho výmena trvala 13 minút. Domáci v neplánovanej prestávke nevychladli a v 33. min Kytnár skvelým tečom vyskúšal postreh Konráda. V 39. min Kudrna pri prečíslení s Hudecom zvolil priamu strelu a urobil dobre, Konráda prekonal tretíkrát a diváci si mohli schuti zaburácať. Komfortný náskok by bolo v tretej tretine hriechom premárniť a 'barani' si to aj uvedomovali. Navyše im pomohli aj Trenčania vylúčeniami a v 46. min jednu z presiloviek využil po vyrazenom puku Surový. Hostia sa nezmohli v závere ani na jeden gól, Košarišťana neprekonali už 120 minút a domácim mohli oslavné mexické vlny len závidieť.
 
HC'05 B. Bystrica - Dukla Trenčín 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Góly: 3. Kadura (Zigo), 22. Surový, 39. Kudrna, 46. Surový (Guimond, Hudec). Rozhodcovia Lauff, Baluška - M. Korba, Rovenský, vylúčení 5:7, presilovky 1:0, v oslabení 1:0, 2438 divákov. Stav série 2:0.

HC'05 B. Bystrica: Košarišťan - Čížek, Gründling, Kousalík, Bambúch, Guimond, Biro, M. Rosandič - M. Hudec, Handzuš, Kudrna - White, Kytnár, Surový - Kafka, Heizer, Handlovský - Kadura, Zigo, Matoušek

Dukla Trenčín: Konrád - Bokroš, Kozák, Andersons, Dudáš, Hatala, Novajovský, Hochel, Habšuda - Melichárek, Nemec, Šišovský - Petrovický, Hlinka, Mikula - Zlocha, Stantien, Koyš - Briestenský, Daniška, D. Hudec


Hlasy po zápase
Richard Zedník, asistent trénera B. Bystrice: "My môžeme byť maximálne spokojní, robili sme to, čo sme si povedali, všetci dodržiavali taktiku. Nedovolili sme Trenčínu dostať sa do tlaku, my sme sa snažili byť silní na puku, a to sa nám darilo. Máme za sebou dva kroky, na ďalšie dva si treba počkať a pokračovať v tomto trende. Bol to z našej strany jeden z najlepších výkonov v sezóne, mužstvo sa začína podobať na to, čo od neho očakávame, tento zápas nám naozaj vyšiel."

Branislav Jánoš, asistent trénera Trenčína: "Ťažko hodnotiť, Bystrica nás prehrala vo všetkom, ak by sme strelili v 10. sekunde gól, inak sa to mohlo vyvíjať. Nestrelili sme 120 minút gól, do piatku sa musí niečo zmeniť, prehrali sme bitku, no nie celú vojnu, doma ešte zabojujeme s pokusom zrovnať sériu."
.
Tomáš Surový, strelec dvoch gólov domácich: "Dobre, že sme si splnili zámer vyhrať oba úvodné zápasy. V Trenčíne to bude ťažké, jeden zápas keby sme tam vyhrali, boli by sme spokojní. Mali sme aj šťastie, ten odrazený puk od mantinela, som rád, že som z tej nečakanej situácie strelil gól, aj také padajú. Výsledok je pekný, no hotovo ešte nie je, uvedomujeme si, že séria je dlhá."

Andrej Košarišťan, brankár B. Bystrice: "Je to krásne, tímový výkon, výborne sme bránili, Trenčania nemali ani šance. Druhý zápas je za nami, tešíme sa, hovorí sa, že najlepšia obrana je útok a súpera sme viackrát dobre pritlačili. Bol to jeden z našich veľmi dobrých zápasov."

Vladimír Nemec, kapitán Trenčína: "Bez gólu sa vyhrať nedá, mali sme dobrý úvod, prvé, druhé striedanie, potom bum a zaucho v podobe inkasovaného gólu. Stále dokola to isté, chyba, oslabovka, treba nám vyčistiť hlavy a konečne vyhrať. Každý videl, nejde nám to teraz, ani v presilovkách, na skóre sa nehrá, verím tomu, že doma bude inak. Len v hlavách si potrebujeme upratať."

HKM Zvolen - HK Poprad 2:1
Zvolen 3. marca (TASR) - Hokejisti HKM Zvolen triumfovali v druhom štvrťfinále extraligovej play off nad HK Poprad 2:1 a vyrovnali stav série na 1:1. Oba tímy sa na tretí a štvrtý vzájomný duel, ktorý je na programe v piatok a sobotu, presunú pod Tatry.

Domáci hokejisti nastúpili so zmenami v zostave a s Barošom v bránke a toho hneď v úvode privítal strelou švihom Kroták. V 4. minúte mohli domáci ísť do vedenia, ale Škvaridlo zo skrumáže pred Kostúrom minul. Hosťujúci Kostúr mal prvý zásah až v 11. minúte, pri domácej presilovke zneškodnil pokus Bagina. O dve minúty bol blízko ku gólu Paukovček, ale Baroš kryl pohotovo aj jeho pokus. O minútu na to hostia vyrobili za vlastnou bránkou hrúbku, no Chovanov blafák Kostúr zázračne chytil. V tej istej minúte bolo nariadené trestné strieľanie po faule Malinu, ale Petr Obdržálek ho nepremenil. Tri minúty pred koncom boli domáci ku gólu azda najbližšie, no Puliš v oslabení trafil iba pravú tyčku. V závere to Zvolenu predsa len padlo, keď Jurík zasunul do opustenej bránky Chovanovu prihrávku.

Druhú tretinu začali lepšie hostia, Kroták v 23. minúte prešiel sám až pred Baroša, ale jeho blafák skončil iba na betónoch. V 26. minúte hostia dostali výhodu 48-sekundovej presilovky päť proti trom. V nej mohli dvakrát vyrovnať, ale Sýkora netrafil ani raz odkrytú časť bránky. Hostia boli aj v ďalšom priebehu aktívnejším tímom, ale všetky ich pokusy Baroš úspešne likvidoval. Tri minúty pred koncom tretiny sa ocitol medzi kruhmi domáci Juraško, ale vyslal len slabý pokus, s ktorým si Kostúr poradil. Minútu pred koncom mohol vyrovnať v skrumáži Hvila, ale Baroš opäť odolal. Druhú tretinu ukončila šarvátka medzi Hraškom a Hvilom.

Hostia sa od začiatku tretieho dejstva "zahryzli" do domácich. V 45. minúte mal príležitosť Rapáč, ale puk popod Baroša nedokázal zasunúť. O minútu neskôr bolo už vyrovnané, keď Takáčovu strelu tečoval do siete Fabian. V 50. minúte pri avizovanom vylúčení mali šancu domáci, no Jurík z medzikružia trafil iba do Kostúra. Následne fauloval Malina a domáci mali príležitosť 23-sekundovej presilovky piatich proti trom. Nevyužili ju, no v následnej klasickej presilovke tečoval Obdržálkovu strelu od modrej do siete Chovan – 2:1. Hralo sa hore dole, čo sa divákom muselo páčiť. Minútu a pol pred koncom opäť pohrozili hostia, ale Baroš niekoľkými stopercentnými zákrokmi zachránil domácich.
 
2. štvrťfinále play off
HKM Zvolen - HK Poprad 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Góly: 19. Jurík (Obdržálek, Chovan), 53. Chovan (Obdržálek, Hraško) - 46. Fabian (Takáč). Rozhodovali: Lokšík, Stano - P. Šefčík, Holienka, vylúčení: 3:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1762 divákov
/na zápasy 1:1/

HKM Zvolen: Baroš – Bagin, Juraško, Hraško, Sloboda, Pichnarčík, F. Fekiač, Popela, Ťavoda – Jaroš, Brabenec, Puliš – Obdržálek, L. Jurík, Chovan – Podkonický, Bortňák, Škvaridlo – Ďaloga, Kentoš, Síkela

HK Poprad: Kostúr – Suchý, Kurali, Fabian, Makovský, Kasík, Malina, Dinda, Gáborčík– Sýkora, Paukovček, Gríger – Paločko, Takáč, Kroták – Hvila, Boltun, R. Rapáč – Štrauch, Stals, Matis


Hlasy po zápase
Josef Turek, tréner Zvolena: "Podali sme vynikajúci tímový výkon podporený výborným brankárom Barošom. Vážim si víťazstvo, pretože Jano Ťavoda má nastrelenú nohu a chýbajú nám traja stabilní obrancovia. V obrane dnes hral útočník Martin Sloboda a zvládol to výborne. Chcel by som pochváliť všetky štyri lajny čo nastúpili."

Lukáš Jurík, kapitán Zvolena, v zápase 1+0: "Dôležité je, že sme dali o jeden gól viac ako súper. Prvú tretinu to bolo také, ako sme chceli. Druhú tretinu sme trošku prespali a posadili sme ich na koňa. Lámalo sa to v tretej tretine. Hralo sa hore-dole a dnes sa to šťastie priklonilo na našu stranu. V závere sme to zubami nechtami udržali. Dnes to bolo pre nás veľmi dôležité víťazstvo. Verím, že zlomové a teraz sú pod tlakom oni. Ideme k nim tiež vyhrať minimálne jeden zápas. Verím, že odtiaľ prídeme vysmiati."

Vladimír Turan, asistent trénera Popradu: "Dnes sme vedeli, že domáci nastúpia úplne inak. Hlavne v prvej tretine boli veľmi aktívni. Dohrávali súboje a boli silní na puku. My sme stále ťahali za kratší koniec a domáci boli zaslúžene lepší. V druhej tretine sa hra úplne otočila. Začali sme korčuľovať, mali sme kopu šancí, hlavne znova pri dvojnásobnej presilovke, keď sme netrafili trikrát prázdnu bránku. Tretia tretina sa hrala hore-dole. Aj domáci mali šance, aj my. Nešťastný gól sedem minút pred koncom rozhodol. Aj keď sme znovu prestrieľali domácich, nie sme takí efektívni."
.
Matúš Kostúr, brankár Popradu, v zápase 20 úspešných zákrokov: "Druhú a tretiu tretinu sme boli oveľa lepší ako Zvolen. Nedali sme z množstva šancí gól. V presilovke Zvolena o dvoch hráčov sme perfektne zvládli buly a bola veľká škoda, že sme nakoniec dostali gól. Videl som strelu od modrej a Chovan ju tečoval, takže ťažko tam niekoho viniť. Využili o jednu šancu viac ako my. Myslím si, že sme neboli horším tímom a zaslúžili sme si vyhrať. Hlavy dole nemáme, lebo sa nemáme za čo hanbiť. Chceli sme vyhrať, bolo by to krajšie, ale ako sa predpokladalo, asi to bude vyrovnaná séria."
 

Vyberte región